Kesäloma tuli ja toimitusvarmuus suli

Kesälomat on vietetty ja pitäisi päästä taas toiminnassa hyvään vauhtiin. Mutta sotkivatko lomat toimintaa niin, että toimitusvarmuus heikkeni ja myöhästymä kasvoi?  Meneekö syksy kesän tuottamia ongelmia ratkoessa ja aikatauluja kiinni kuroessa? Seuraako lomaltapaluuta ylitöiden teettäminen?

Lomat tiedetään yleensä hyvissä ajoin ja niihin on aikaa varautua. Silti kuulee kommentteja, että kesällä ei päästykään tuotantotavoitteisiin tai laatu oli kesätyöntekijöistä johtuen heikompaa. Nämä selitykset voi ymmärtää yritykseltä, joka on toimintansa alkutaipaleilla, mutta jo parin kesän jälkeen pitäisi olla realistinen näkemys siitä,  mitä kesän aikana voi saada aikaiseksi ja millä aikataululla. Lomat eivät tule yllätyksenä, joten ei niiden pitäisi myöskään yllättää.

Paljon huonommin ennustettavia asioita ovat esimerkiksi sairauspoissaolot, tapaturmat ja konerikot. Ne yllättävät aina ja vaikutukset ovat sitä suuremmat mitä useampia yllätyksiä esiintyy. Tehokkaan ja ennustettavan tuotannon kannalta on ensiarvoisen tärkeää pyrkiä minimoimaan yllätysten määräesimerkiksi ennakoivalla kunnossapidolla, turvallisuusparannuksilla ja henkilöstön influenssarokotuksilla.  Yllätyksiä vähentämällä toiminnan ennustettavuus lisääntyy kun vaihtelu pienenee. Tällöin yrityksesi kapasiteetti on tehokkaassa käytössä ja toimitusvarmuuskin paranee.

Jos tuotannon suunnittelu menee aina pieleen lomien takia, vika on suunnittelussa. On tärkeää tunnistaa kesätoimintaan vaikuttavat tekijät ja arvioida niiden vaikutusta realistisesti välttäen sekä ylioptimismia että turhaa varovaisuutta. Ennakoitavissa olevien tapahtumien vääränlainen ennakointi vie aikaa ja resursseja oikeiden ongelmien  ja todellisten yllätysten ratkomiselta. Kesälomat tulevat joka kesä, älä anna niiden yllättää!

-Pekka

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.