HUSLAB neula -gate

Iltapäivälehtien kommenttien satoa:
– ”Olikohan ihan pätevät hoitsut hommissa?”
– ”Törkeää ja anteeksiantamatonta.”
– ”Saatanan tunarit”
– ”Jos kerran sekoittaminen ei ole mahdollista, niin sittenhän teko oli tahallinen.”

Suomessa on jälleen viisi miljoonaa viisastelijaa, jotka eivät tee virheitä. Somessa huudetaan kuinka tämä voi olla mahdollista. Erkkikin osaa sanoa, ettei tällaista virhettä saisi tapahtua. Virheitä kuitenkin tapahtuu – ihan jokaiselle meistä.

”Tämä on niitä asioita, joita ajattelee, ettei kuuna päivänä voi tapahtua, sanoo HUSLABin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo.” Käytettyjä neuloja ei pitänyt käyttää, Titanicin ei pitänyt upota eikä avaruussukkula Columbian tuhoutua. Vakavat poikkeamat tapahtuvat lähes aina monien tekijöiden summana. Sellaisena tapahtumien ketjuna, jota ei ole vielä osattu ottaa huomioon.

Lööpissä luki: ”19 henkilöä altistunut HIV:lle”. Näin varmaan, mutta enemmän kauhistelevien lukijoiden kalastelua, kuin tilastollisesti kovinkaan todennäköistä saada tartunta. Lööppiin voisikin kirjoittaa joka viikonlopun jälkeen, että sadat henkilöt altistuivat HIV:lle.

Pitää olla kypsä organisaatiokulttuuri, jossa voi nostaa käden pystyyn ja sanoa ”Pysäyttäkää painokoneet, etusivu uusiksi: Tein vakavan virheen”. Inhimillinen virhe ei ole koskaan juurisyy ongelmaan, mutta ainoastaan ihminen pystyy tunnustamaan virheen ja estämään vastaavan ongelman toistumisen.

Uskaltaako seuraavakin virheen tekijä nostaa käden pystyyn?

Niko ja Pekka

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.