Hollmén & Co

5S:n avulla kohti toimivampaa ja viihtyisämpää työympäristöä

Metalliteollisuuden koneistuksiin erikoistuneella Hollmén & Co:n Nivalan tehtaalla aloitettiin yhteistyössä Jalostimen kanssa 5S-projekti syksyllä 2016. 5S on Lean-menetelmän perustyökalu, jossa keskitytään työympäristön kehittämiseen.

– Tavoitteena oli saavuttaa pysyvä parannus, joka helpottaisi jokapäiväisen työn tekemistä ja loisi työympäristöön viihtyisyyttä, tehtaanjohtaja Tiina Saukonoja kiteyttää.

Lähtötilanteessa yleisvaikutelma tehtaalla oli sekava ja sokkeloinen, ja siisteydessä ja järjestyksessä oli kauttaaltaan parantamisen varaa. Jalostimen asiantuntija Pekka Hirvosen johdolla kehitystyö päätettiin tilannearvion jälkeen aloittaa erikseen rajatulta pilottialueelta.

– Kun sopivat 5S:n toimintamallit on pilottialueella löydetty ja hiottu toimiviksi, ne on helpompi laajentaa koskemaan koko tehdasta, Hirvonen kertoo.

Aluksi tehtaan työntekijöille järjestettiin kattava infotilaisuus 5S-projektista, minkä jälkeen toteutus eteni vaihe kerrallaan. Jokaiselle S:lle varattiin erikseen toimintapäivä, johon osallistuivat pilottialueen työntekijät. Toimintapäivä alkoi kulloiseenkin S-vaiheeseen liittyvällä koulutuksella, minkä jälkeen käärittiin hihat ja ryhdyttiin tuumasta toimeen.

– Jokaisen toimintapäivän jälkeen ero aikaisempaan oli huikea ja työntekijät olivat tyytyväisiä, projektivastaavana toiminut tuotantoinsinööri Ulla Pysäys kuvailee.

Projektin aikataulu oli tiukka, mutta siinä pysyttiin. Tehtaan koko henkilöstön toiminta saa Hirvoselta runsaasti kehuja osakseen.

– 5S:ssä on kyse toimintatapojen muutoksesta, joka vaatii runsaasti aikaa, paneutumista ja kommunikaatiota. Hollmén & Co:lla muutoksen laajuus ymmärrettiin ja johto oli alusta lähtien sitoutunut projektiin, Hirvonen kiittelee.

Kun kaikki tekevät parhaansa, tulokset puhuvat puolestaan. Nivalan tehtaalla on nyt siistiä ja viihtyisää. Työvälineille ja -materiaaleille on tehtaalla omat paikkansa, ja tilat siivotaan säännöllisesti projektin aikana laadittujen ohjeiden mukaan. Visuaalisesti selkeässä työympäristössä tuotantotilanne on helpompi hahmottaa, kun jonossa oleville töille ja valmiille kappaleille on selkeästi omat paikkansa.

Osoitukseksi menetelmän menestyksekkäästä käyttöönotosta, saavutetun tason säilyttämisestä ja sen jatkuvan parantamisen periaatteiden toteuttamisesta Jalostin myönsi helmikuussa 2017 yritykselle 5S-sertifikaatin ja projektivastaavana toiminut Pysäys palkittiin 5S-osaaja -diplomilla.

Ensimmäiset askeleet 5S:n laajentamiseksi koko tehtaalle on jo otettu.

– Jokaisen projektin tärkein anti on siinä, millaiset eväät se antaa jatkoa varten. Nyt meillä on työkalut 5S-projektin itsenäiseen jatkamiseen, toteaa Saukonoja tyytyväisenä.

Ennen
Jälkeen
Tehtaanjohtajalle luovutettiin 5S-sertifikaatti onnistuneesta 5S:n käyttöönotosta